Alla känner vi till hotet mot den biologiska mångfalden, och många bostadsföreningar gör insatser för att minska detta hot genom att skapa gynnsamma miljöer för olika ängsväxter och insekter. Så gör även vi! Föreningen har två pågående ängsprojekt i området, ett vid odlingslotterna och ett i Bigården vid gaveln mot parkeringen mellan längorna 25-27 respektive 13-17. Sommaren 2019 påbörjades omvandlingen av gräsmattan vid odlingslotterna till äng. Gräset klipptes endast två gånger och gräsklippet krattades undan för att magra ut jorden. Ängsblommor trivs bäst i mager jord. Redan våren 2020 kunde vi glädjas åt att ängsbräsman hade kommit upp! Där måste fröna ha legat och bidat sin tid i gräsmattan! Vi har också rölleka, brunört och flockfibbla i ängen. Och maskrosor, förstås! Under våren 2020 togs en del av gräsmattan bort och ängsfrön såddes in, för att skynda på processen. Där kommer nu ettåriga växter, som blåklint och vallmo. Fleråriga dröjer tills nästa år. Våren 2021 planterar vi in lite ängsplantor för att hjälpa ängen på traven. I fruktträden har vi satt upp insektshotell, och där har insekter flyttat in! Det kan vi se på de två igenpluggade hålen!
Sommaren 2021 testade vi att inte klippa gräsremsan bakom garagen vid Fornborgsgatan. Och då kom där genast ängsblommor! Se bild till höger. Fler ängsytor kan det bli, efter önskemål från våra medlemmar och inom ramen för vårt femårsprojekt om upprustning av grönytorna. Detta blir till glädje för alla pollinerande humlor och bin, och i slutändan, till glädje för oss människor!
Projekt Bigården startade våren 2020, efter en förfrågan från Länsstyrelsen om föreningen ville hjälpa det utrotningshotade guldsandbiet, som ska finnas någonstans i vår närhet. Guldsandbiet vill ha sand att bo i och mat i form av nektar från ängsvädd och åkervädd, vilka blommar på sensommaren och tidig höst. Detta har vi ordnat, plus lite andra ängsväxter och ett fint staket runtom den ca 60 kvm stora ängen. Under våren 2021 gör vi plats för fler ängsblommor och staketet byts ut mot en häck av spireabuskar istället. Det blir en lägre och mjukare inramning av Bigården, och spirean gillas dessutom av humlor och bin!
Guldsandbiet är litet, 8-11 mm, och honan har en glänsande, guldgul bakkropp med vita ansamlingar av pollen på bakbenen. Hanen är mörkare och smalare. Liksom andra vilda solitärbin är guldsandbiet fredligt, så man behöver inte oroa sig för att bli stucken! Första sommaren 2020 såg vi många humlor, olika sorters bin och fjärilar besöka ängen för att söka föda. Om drottning guldsandbi hittar hit blir vi förstås jätteglada!
På senhösten, när ängsvädden blommat klart, slår eller klipper vi ängen och låter klippet ligga kvar några dagar så att blommorna kan fröa av sig till nästa år.
Till vår stora glädje förärades föreningen med HSBs pris "Den hållbara idén" för Bigården 2021! Juryns motivering löd:
"Första pris går till HSB brf Nolered som avsätter delar av sin mark för att skapa en fungerande livsmiljö för det rödlistade Guldsandbiet. Marken har utrustats med en sandhög och Ängsvädd och Åkervädd har planterats in för att skapa bästa möjliga förutsättningar.
HSB brf Nolered visar på möjligheterna att med enkla medel bidra till och stärka den biologiska mångfalden som är så viktig för ekosystem i balans." Prisutdelning skedde 28 september, se bild till höger!
Våren 2020 påbörjades anläggandet av ängen. Delar av gräsmattan togs bort, växter planterades och ängsfrön såddes in. Sen kom blommorna och bina! Kommande år hoppas vi på ännu fler blomster, eftersom många kommer först andra året. 2021 bytte vi staketet mot en spireahäck och planterade nya växter i det fuktiga hörnet av ängen, bl a gökblomster och gul svärdslilja. Grov sand har lagts ut för att lätta upp lerjorden. 2022 blommade ängen extra fint, med tillskott av nya örter. Ingången fick en fin klätterros, och en fläderbuske planterades i ena hörnet. Ängen slogs två gånger i september. Många bin hittade hit, dock inget guldsandbi ännu.
HSB brf Nolered
Fornborgsgatan 51, gavel
423 47 Torslanda
Copyright © 2020